Zon en Wind, laat uw stem horen!

Zoals u waarschijnlijk wel weet kunt u tot en met 27 November uw mening geven via www.zonenwindsoest.nl over gewenste locaties van windturbines en zonnevelden in de gemeente Soest. De VVP wil de turbines en zonnevelden uiteraard niet in de polder maar heeft wel twee alternatieve plannen ontwikkeld om aan de vraag van 36 ha zonneweide te voldoen.

Deze staan ook op onze website onder dossier energietransitie en zijn :

Optie 1:

Het aanleggen van een overkapping met zonnepanelen op het militaire terrein in Soesterberg. Dit terrein van ca. 100 ha wordt nu gebruikt als o.a. parkeerplaats en opslag van materieel. Een zonnepanelendak geeft een tweede functie aan dit gebied, spaart de natuur, is maatschappelijk aanvaardbaar en er is maar 1 eigenaar waarmee onderhandeld hoeft te worden. Daarnaast camoufleert de zonnepanelendak de militaire activiteiten en kan een deel van de toekomstige elektriciteitsbehoefte van de basis zelf opgewekt worden. Met 36 ha zou het een van de grootste zonnedaken ter wereld worden. Op dit moment is een zonnedak in India het grootst met 33 ha dat 19 MW levert. Met het regionale plan om aan de andere kant van de A28 in Leusden 14 windturbines te plaatsen creëren Soest en Leusden één grote duurzame energiecentrale rond de A28 die dan meteen ook overdekt kan worden. Indien succesvol, dan kan dit idee overal in Nederland toegepast worden op gelijksoortige locaties.

Optie 2:

Het aanleggen van zonnepanelendaken  boven bestaande infrastructuur zoals het spoor en de omringende snelwegen (zie onderstaande foto). Elke kilometer dat bedekt kan worden met een 20 meter brede overkapping bezet met zonnepanelen levert 2 ha zonneveld op. In Soest hebben we een paar kilometer A28 maar ook 18 km spoor dat overkapt kan worden en daarmee meer dan genoeg oppervlak om 36 ha PV-ducten te maken.

Als u ook  voor zonnevelden boven bestaande infrastructuur bent, zoals “boven de spoorlijnen” en op het “defensieterrein”,  en tegen zonnevelden en windturbines in de “polder”, laat dan  uw stem horen via  www.zonenwindsoest.nl .

Succes en bij voorbaat dank voor uw steun aan de polder!

Links

Wilt u nog meer informatie over de omgevingsvisie van Soest en Soesterberg? Kijk dan hier

Iets delen met ons?

Mail ons