Ons Voedsellandschap

Vanuit onze vereniging zijn we afgelopen jaar gestart met een project om boeren (producenten) en burgers (consumenten) dichterbij elkaar te brengen. We hebben onderzocht welke producenten er zijn in de regio Eemland, wat ze produceren en hoe ze hun afzet geregeld hebben.

De vragen de opkomen zijn dan: kennen alle producenten elkaar? Vullen ze elkaar aan in wat ze produceren? Vinden ze hun weg naar de consument en hoe hebben ze de logistiek geregeld?

Met expertise van twee actieve leden, Jan Tijmen en Robbert, zijn we gestart met het project “Biologisch Dynamische Producenten”. Ook Eemland 300 was bezig met soortgelijk project dat zij “Korte Ketens” noemen. Na verloop van tijd kwam Jan Huijgen op ons pad met een zeer vergelijkbaar concept, dat al een paar fases verder was. Als besturen van VVP een Eemland 300 hebben we besloten ons aan te sluiten en de krachten te bundelen en niet te gaan voor drie losse initiatieven maar voor een gezamenlijke aanpak.

De VVP heeft zich gecommitteerd aan Ons Voedsellandschap en vanaf januari gaan we verder in gesprek om te kijken hoe we ook de boeren in de Zuidelijke Eemvallei kunnen enthousiasmeren om deel te nemen aan dit initiatief.

Wordt vervolgd dus in 2024.

(Foto: onsvoedsellandschap.nl)