Eemlandhoeve en een regionale voedselstrategie

De Eemlandhoeve heeft zaterdagmiddag (14 januari) bezoek gehad van 15 leden van Vereniging Vrij Polderland (VVP) en Eemland300. De leden hebben veel positieve reacties geuit over de ideeën en getroffen maatregelen op de Eemlandhoeve van Maaike en Jan Huijgen.

Maaike heeft uitgebreid verteld over de ruime hoeveelheid voedsel in hun winkel, die het gehele seizoen beschikbaar is. Verrassend is dat zij ook wol op een handige manier gebruikt voor bijvoorbeeld handschoenen en vesten.

Maaike heeft zich verdiept in fermenteren.  Een oude gewoonte om voedsel langer te kunnen bewaren in een fles of pot. Het proces zorgt voor een betere smaak van vele groenten. Bloemkool is in gefermenteerde vorm bijvoorbeeld te gebruiken als snack met een sausje of als een onderdeel van een curry gerecht. Een bekender gerecht is natuurlijk de zuurkool.

Jan Huijgen heeft een grote voorraad verhalen over ruim dertig jaar boeren in Bunschoten. Zo heeft hij de afgelopen jaren geprobeerd zijn collega-boeren over te halen om zijn manier van landbouw bedrijven en boeren te adopteren, vaak ook vergeefs. Jan is een brede boer met een focus op biologisch dynamisch boeren. Hij heeft zijn visie en kennis over het werk op de Eemlandhoeve beschikbaar gesteld voor andere boeren.  Inmiddels heeft hij 10 boeren aan zich gekoppeld en hoopt zo meer effect in de regio te bereiken.

Lianne Schonewille gaf een inspirerend betoog: voor haar is van het groot belang dat kinderen gezond opgroeien en gezond blijven. Dat begint met goede voeding. Zij kijkt zorgvuldig waar en hoe het voedsel geproduceerd wordt. Haar visie over gezond eten draagt zij ook uit naar andere moeders binnen haar netwerk.

De deelnemers hebben een mini=museum bezocht waarin Jan Huijgen de geschiedenis van de boerderij verwoordt. Dat heeft hem, met zijn multifunctionele landbouw, de Europese Mansholtprijs opgeleverd.

Het is niet verrassend dat Jan met de Eemlandhoeve nu een een stap verder wil gaan: een geïntegreerde aanpak van Voedsel, Omgeving, Landbouw en Gezondheid. Jan heeft als doel het herstel van de regionale voedselcultuur. En dat gaat een gezonder Eemland opleveren. Deze visie wordt volledig door de VVP en Eemland300 ondersteund. Wij zullen Maaike en Jan supporten in deze visie met als doel meer biologisch dynamische landbouwproducten bij de Eemlanders aan tafel te krijgen.

Links

Bezoek de Eemlandhoeve online om zelf ook een kijkje te nemen.