Soest gaat de strijd aan met de Japanse Duizendknoop

Onlangs heeft de VVP vragen gesteld aan het College van Soest wat de gemeente gaat doen aan de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Deze week kregen wij van Wethouder Aukje Treep de volgende reactie.

“De gemeente begint in het najaar van 2019 met de bestrijding van circa 750 m² Japanse duizendknoop op plekken waar dit onkruid een acuut probleem vormt, omdat het voor verkeersonveilige situaties zorgt en/of schade aanricht aan de infrastructuur. In (de buurt van) de polder zijn op dit moment geen plekken bekend waar deze plant voor acute problemen zorgt of waar we op korte termijn problemen (schade aan infrastructuur of verkeersonveiligheid) verwachten.

In en op de rand van de polder zijn op dit moment wel ongeveer 14 locaties bekend waar de Japanse duizendknoop is aangetroffen, met een totale oppervlakte van circa 140 m2. We monitoren deze situatie.

De gemeente volgt hierbij landelijke onderzoeken over hoe je dit onkruid het beste kunt bestrijden: op dit moment is dat met het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Dit middel wordt direct in de stengels gespoten of op het blad gesmeerd. Op die manier zorgt de gemeente ervoor dat er geen gezondheidsrisico’s voor mens en dier optreden. Wij passen deze behandeling toe op de genoemde acuut probleemvormende plekken (circa 750 m2). Op een aantal plekken met nieuwe beplanting wordt de Japanse duizendknoop geruimd (met wortel en al). Op plekken waar we op korte termijn geen acute problemen verwachten, houdt de gemeente vooral in de gaten of dit onkruid zich uitbreidt. De Japanse duizendknoop komt in de gemeente Soest op ca. 280 plekken in het openbaar gebied voor (70.000 m²).”

Ondanks dat dit middel nogal omstreden is steunen we als VVP deze aanpak wel. De verwoestende werking van deze plant zit in de wortels. Uittrekken is alleen succesvol als er geen enkel stukje van de wortel in de aarde achterblijft. Bij afbreken van de wortels groeit het achterblijvende stuk weer uit tot een volledige plant. Uit eigen onderzoek hebben wij ook vastgesteld dat de methode met glyfosaat het meeste kans op succes heeft en misschien zelfs wel de enige methode is om deze exoot effectief te bestrijden.

(foto: wikipedia)

Links

Ook in Amersfoort wordt deze bestrijdingsmethode gebruikt. Deze gemeente heeft inmiddels positieve ervaring met het gebruik van het middel. Meer informatie over Glyfosaat vindt u op deze site.