Nieuwe manier van energieopslag!

Er is een nieuwe oplossing voor energie opslag bedacht door het Zwitserse Energy Vault, een bedrijf dat energie opslaat in een massieve toren door bij een elektriciteitsoverschot grote betonnen blokken met kranen omhoog te hijsen.

Als er energie nodig is, bijvoorbeeld in de winter wordt er energie opgewekt door de betonnen blokken te laten zakken. Kortom een mogelijkheid voor langdurige energieopslag.

Soest heeft een elektriciteitsbehoefte van 70 MW per jaar en één toren kan 5 MW opslaan. Kortom wij hebben ca. 9 torens nodig als we minimaal 2 MW opwekken per maand.

Het zou prachtig zijn om onze burgers, bedrijven en boeren een grote rol te geven in de energieopwekking van Soest. Bij voorkeur niet door zonneweides en windmolens maar door zonnepanelen, biogas centrales en wind energie systemen.

Het grote energieoverschot kan men dan tegen vergoeding opslaan in de zomer en gratis afnemen in de winter. Daarnaast zouden we dan een aantal airborne wind energy systems nodig hebben zoals die bijvoorbeeld ontwikkeld worden door het Nederlandse Ampyx power. Eén systeem levert al 3 MW op en levert praktisch geen horizon vervuiling op.

De foto bij het artikel is van de website van Energy Vault.

Twee filmpjes die het initiatief uitleggen staan hieronder: