Klimaatneutraal met behoud van de polder, het kan!

Mooi zo, zonder windmolens ….

Hieronder vindt u een uitstekend rapport, dat is opgesteld door de Natuur en Milieu federatie Utrecht. Het geeft aan hoe de gemeente in 2030 geheel klimaatneutraal kan worden zonder de polder aan te tasten.

Het totale energieverbruik van de gemeente Soest is ca. 3 Petajoule (3 MiljardJoule ofwel 800.000 MwU ofwel 33 windmolens op zee van elk 12 MW). Woningen verbruiken hiervan 44%, wegverkeer verbruikt 22% en bedrijven en organisaties gebruiken 34%.

De strategie van de gemeente is om enerzijds het tempo op te voeren om duurzame energie op te wekken (van 3,5% nu naar 20%) en anderzijds energie te besparen met 4,5% per jaar. Elk landschap in Soest (gebouwde omgeving, infrastructuur, bos en heide, agrarisch gebied, defensieterrein etc) kan een bijdrage leveren. Er zijn 33 projecten gedefinieerd die 30% duurzame energie zouden kunnen leveren zonder de polder aan te tasten (Geen zonneweides en geen windmolens in de polder)

De gemeente gaat actief meedenken met initiatieven uit de samenleving. Van kijken of iets mag, naar kijken hoe het mogelijk gemaakt kan worden. 

Als u tijd heeft, leest u dan het onderstaande rapport eens door.