Vleugels strekken richting Afrika.

Een boerenzwaluw op de foto. Voor wie ze nog wilt spotten moet snel zijn! De laatste exemplaren zoeken elkaar inmiddels weer op om samen in grote vluchten de grote oversteek te maken richting Afrika om daar te overwinteren. Let wel, een tocht van bijna 9000 km. In Soest zijn verschillende soorten zwaluwen te vinden waaronder dus deze boerenzwaluw, de huiszwaluw maar ook de gierzwaluw en de oeverzwaluw en met een beetje geluk zelfs de nachtzwaluw. Al is deze laatste soort vooral te vinden bij de hoger geleden heidegebieden.

De meest bekende voor de meesten is toch wel de boerenzwaluw. Een vogel die zich bij uitstek thuis voelt rond de erven van boerderijen op het platteland van Soest. Een van de grootste bedreigingen voor deze soort is het wegvallen van natuurlijke nestgelegenheid en überhaupt de mogelijkheid om van modder en klei een komvormig nestje te bouwen. Schuren en stallen worden tegenwoordig steeds beter geïsoleerd wat het deze soort natuurlijk niet makkelijker maakt om te broeden.

Ze zijn te herkennen aan hun prachtige gevorkte staart en hebben een mooi metallic blauw gekleurd verenkleed met roodbruine aftekening op keel en kop en een witte buik. Daarnaast kunnen zij op verschillende momenten van de dag een heel melodieus geluid produceren.

Een interessant feitje is dat één zwaluw in een week tot wel 50.000 muggen, vliegen en andere insecten weet te verslinden tijdens hun snelle duikvluchten.

Het beste kan je deze vogel fotograferen tijdens een korte observatie om erachter te komen op welke plek de zwaluw regelmatig terugkeert om te rusten. Hier stel je vervolgens je apparatuur op in zodat de vogel alleen nog maar hoeft te verschijnen. Ze zijn vrij alert en zullen anders snel weer het luchtruim opzoeken.

Bestel deze foto

Wilt u deze foto of ander werk van Kevin bestellen? Dat kan. Via deze link kunt u uit een aantal opties  kiezen zoals formaat, materiaal waarop u de foto wilt hebben afgedrukt, of wellicht als behang.

Heeft u vragen over de foto? Neem dan even contact op met Kevin via het contactformulier hiernaast. Hij helpt u graag verder.

Meer foto’s van de maand