De Tapuit, een opvallende waarneming van een polderbandiet!

Het waarnemen en fotograferen van ‘rode lijst’ soorten heeft altijd een belangrijke waarde binnen de natuurfotografie. Het spotten van deze soorten binnen het poldergebied langs de Eem geeft wederom aan waarom deze locaties zo belangrijk zijn voor de natuur en ten alle tijden behouden moeten blijven.

Vaak gaat het hier om soorten die je niet alledaags aantreft, zoals deze schitterende tapuit! Een verrassende waarneming van een alerte vogel. Kenmerkend zijn de zachte kleuren en het streepje bij de ogen, net een vliegend bandietje. Gedurende de warme maanden verblijft hij in Nederland, daarbuiten overwinteren zij in het warme Afrika. Helaas blijkt na enige research dat deze tapijt hier sinds tijden geen vaste broedvogel meer blijkt te zijn. Het broeden binnen het agrarische landschap lijkt niet meer voor te komen en alleen nog mondjesmaat bij de duin en de heidegebieden lijken zij nog jongen groot te willen brengen.

Deze soort houd zich graag op in de open poldergebied. Dit is dan ook duidelijk zichtbaar op deze foto van de maand. Dit exemplaar heeft een mooi landelijk hek uitgezocht om de omgeving goed te observeren. Echt een super mooie vogel, maar ik denk dat vele van ons deze vogel nog nooit gezien hebben. Het is goed om tijdens een fietsronde de palen langs de weilanden in de gaten te houden aangezien deze vogel vaak van paal naar paal vliegt, veelal voor je uit. Zeker tijdens de komende herfst als de vogeltrek weer voor de deur staat heb je de kans om een exemplaar te spoten. Eenmaal gevonden schieten ze ook vaak weer weg in het grasland en zal je echt op de geluiden moeten af gaan.

Bestel deze foto

Wilt u deze foto bestellen? Dat kan. Via deze link kunt u uit een aantal opties  kiezen zoals formaat, materiaal waarop u de foto wilt hebben afgedrukt, of wellicht als behang.

Heeft u vragen over de foto? Neem dan even contact op met Kevin via het contactformulier hiernaast. Hij helpt u graag verder.

Meer foto’s van de maand